WINTER MED Transnacionalna strategija

Suočeni s ekološkim, gospodarskim, društvenim i kulturnim utjecajima koji proizlaze iz visoke sezonalnosti turističke aktivnosti na mediteranskim otocima, partnerstvo WINTER MED-a razvilo je transnacionalnu strategiju s ciljem poticanja razvoja alternativnog, održivog cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otočnim destinacijama, unutar i izvan okvira projekta.

 

 

Što je cjelogodišnja transnacionalna strategija za mediteranska otočna odredišta WINTER MED?

WINTER MED strategija je najvažnija prekretnica projekta. To je zajednički dokument izgrađen na najboljim praksama i naučenim lekcijama iz regionalnih akcijskih planova 6 pilot područja projekta – Toskana, Cipar, Južni Egej, Dubrovačko-neretvanska, Korzika i Balearski otoci. Strategija ima za cilj predvoditi održivi razvoj turizma na zajednički, integrirani način kako bi se potaknuo dijalog, kontrola, rast, inovacije i djelovanje među mediteranskim otocima koja bi funkcionirala kao jedna održiva turistička destinacija. Ovaj ishod projekta ima za cilj potaknuti transnacionalnu perspektivu i potaknuti suradnju među regijama. Na temelju sedam vrijednosti – održivosti, uključivosti, sigurnosti, konkurentnosti, ravnopravnosti spolova, digitalizacije i visoke kvalitete – strategija postavlja strateške osi, uključujući inovacije, upravljanje, povezanost, biološku raznolikost i gospodarenje otpadom. Stoga ova strategija pruža bogatu i čvrstu osnovu za unapređenje održivog i odgovornog turizma unutar i izvan mediteranskih otoka.

 

Kome je upućena?

WINTER MED transnacionalna strategija je usmjerena na sva mediteranska otočna područja koja su spremna prijeći s turizma "3 S" (sunce, more i pijesak- sun, sea and sand) na održivi model cjelogodišnjeg turizma, ali i drugim regijama izvan Mediterana koje se suočavaju s izazovom visoke sezonalnosti turizma.

 

Zašto je relevantna?

Sredozemna regija i otoci suočeni su s važnim izazovima zbog nedavne COVID-krize i učinaka klimatskih promjena. Sektor turizma bio je jedan od najviše pogođenih globalnom pandemijom, što je dovelo do pada od 60 % međunarodnog turizma u 2020. prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Sredozemne zemlje, posebice otoci čije se gospodarstvo uvelike oslanja na turističke aktivnosti, najviše su pogođene krizom i pokazale su se ranjivijim na pandemiju. Štoviše, turizam na mediteranskim otocima podložan je kumulativnim učincima klimatskih promjena, otoci su izloženi ekstremnim vremenskim pojavama, porastu razine mora i temperaturnim promjenama. Međutim, mediteranska otočna područja također ispoljavaju mogućnosti za održivi cjelogodišnji turizam. Zahvaljujući prirodnoj i kulturnoj baštini, savršena su mjesta za promicanje raznolike turističke ponude, te za razvoj aktivnosti plavog rasta. Stoga se WINTER MED strategija temelji na tim zapažanjima i postavlja temelj za razvoj alternativnog održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma. Strategija spaja izgradnju kapaciteta, financijsku potporu, integraciju, suradnju i pruža alate za promjenu i osigurava njezino širenje izvan teritorija partnera.

DOWNLOAD THE STRATEGY